Google Analytics’te Hedef Tanımlama

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google Analytics Hedefler

 

Hedefler, belirli bir tarih aralığında sizin belirlediğiniz interaksiyonların gerçekleşme sayısını verir.

Örnek verip somutlaştırmak gerekirse “sepet” yada “teşekkürler” sayfasının görüntülenme sayısı, “üye girişi” etkinliklerinin sayısı, sayfanın 100% ün görüntülenmesi, yada bir kullanıcının sitede 5 dakikadan fazla kalması gibi çeşitli biçimlerde olabilir.

 

Hedefler, görünüm seviyesinde değerlendirilir. Yani bir mülke bağlı birden fazla görünüm olabilir ve her görünüme bağlı çeşitli hedefler koyabilirsiniz

 

Unutulmaması gereken noktalar

  •  Bir hedef oluşturulduğu andan itibaren silinemez, ancak aktif veya pasif olarak durumu değiştirilebilir.
  • Bir görünüme bağlı en fazla 20 adet hedef tanımlanabilir.
  • Hedeflerin isimleri değiştirilebilir ve silinmese bile,pasif durumu alınıp daha sonra başka bir amaçla kullanılabilir.

 

Not : Yukarıda vermiş olduğum bilgiler analytics 360 için farklı şekildedir.

 

Hemen görseller ile beraber birkaç hedef oluşturalım.

 

Hedeflere aşağıdaki görselde olduğu gibi sol taraftaki menüden Yönetici>Görünüm>Hedefler altından ulaşabilirsiniz.

Google Analytics Yönetim Ekranı / Hedefler

Bu sekmeye tıklandığında aşağıdaki gibi bir sayfa görülecektir.

Google Analytics Hedef Tanımlama Genel Ekran

 

Gördüğünüz gibi benim daha önce oluşturduğum bir kaç hedef var. Eğer yukarıda gördüğünüz “Yeni Hedef” yazan butona tıklarsanız sıfırdan bir hedef oluşturabiliriz.

Yeni Hedef Tanımlama 1. Adım

Bir hedef oluştururken 3 adımdan geçeriz.

  1. Hedef oluşturma
  2. Hedef açıklaması
  3. Hedef ayrıntıları

 

Yukarıda görmüş olduğunuz görsel 1. Adımı temsil ediyor. Bu aşamada  yine 3 seçeneğimiz var. İlk seçenek olan “şablon” da daha önce belirlenen bazı interaksiyonları seçip devam edebilirsiniz. 

 

Diğer bir seçenek olan “Akıllı Hedef” ‘ ler ise Google Ads hesabınızdan sitenize gelen kullanıcıların davranışlarını analiz ederek otomatik olarak oluşturulan, bu davranışlar üzerinden puanlama yaparak o oturumun satışa dönüşebilme ihtimalini tespit edip bunun üzerine hesaplanarak oluşturulan bir hedef tanımlama yöntemidir.

 

Bir diğer seçenek olan “Özel” ise manuel olarak sizin ayarları girdiğiniz bir yapıdadır. Biz bu yazıda ayrıntılara da yer vermek açısından bu seçeneği kullanarak devam edeceğiz.

Yeni Hedef Tanımlama 2. Adım

 

“Özel” seçeneğini seçip devam et butonuna tıkladığımızda 2. Aşama yani hedef açıklaması bölümüne geçeceğiz.  Bu aşamada hedefimize bir ad verip etkinlik türünü seçmemiz gerekiyor.

 

Kısaca “tür” seçeneklerinden bahsedelim.

 

Hedef : kullanıcı bir sayfaya ulaştığında hedef sayılmasını istiyorsanız bu seçeneği işaretlemeniz gerekiyor. Bu seçenek sayesinde bir alışveriş tüneli de (Funnel) oluşturulabilir fakat bu başka bir yazımızın konusu olsun.

 

Süre : kullanıcının sitede geçirdiği süre bazında bir hedef tanımlamak istiyorsanız bu seçeneği işaretlemeniz gerekiyor.

 

Sayfa/Ekran Sayısı : Kullanıcının oturum bazında sitede gezdiği sayfa miktarına göre bir hedeflemek tanımalamak istiyorsanız bu seçeneği işaretlemeniz gerekiyor.

 

Etkinlik : Google tag manager üzerinde yada klasik hardcoded yapı üzerinden tanımladığınız etkinliklerin sayısına bağlı hedefler tanımlamak istiyorsanız bu seçeneği seçmeniz gerekiyor.

 

Bu yazıda örnek olarak “hedef” türünü seçelim.

 

Diyelim ki kullanıcı sitemize giriş yaptığında url “www.benimsitem.com/logedin” şeklinde bir sayfaya yönleniyor ve biz son bir ay içinde kaç kullanıcının siteye giriş yaptığını ölçümlemek, yani hedef olarak tanımlamak istiyoruz.

Yeni Hedefin İlk Adımı

Bu senaryo için ayarlarımızı yukarıdaki gibi dolduruyoruz ve devam et seçeneğini tıklıyoruz.

Hedef Sayfanın URL'ini Tanımlama

    1. Aşamaya geçtiğimizde bizden hedef url istiyor ve sol taraftaki selectbox sayesinde “eşittir”,”şunun başlar”,”normal ifade” gibi bazı seçenekler seçebiliyorsunuz.

Hedef Sayfanın Detay Bilgilerini Tanımlıyoruz

Yukarıda gördüğünüz görselde eğer kullanıcının girdiği sayfa /logedin uzantısıyla bitiyorsa (eşitse) bize bir dönüşüm saymasını istiyoruz.

 

Farklı senaryolar için “değer” ve “dönüşüm hunisi” seçenekleri seçilebilir fakat bu yazıda örneğimiz gereği işaretlememiz gerekmiyor.

 

Görselin altında gördüğünüz “Bu hedefi doğrula” linkine tıklarsanız son 7 günde verdiğiniz sayfaya ulaşan kullanıcıların oranını alırsınız. %1.32 gibi. 

 

Son olarak kaydet butonuna tıkladığımızda hedefimiz artık tanımlanmış olacaktır.

Dönüşüm / Hedefler / Genel Bakış

Dönüşümler>Hedefler>Genel bakış altından tanımladığınız tüm hedeflerin sayısına bakabilirsiniz. Seçtiğiniz tarih aralığındaki tüm hedefleri aşağıda görseldeki gibi görebilirsiniz.

Hedefin Sonucunun Görüntülenmesi

Bir sonraki yazıda tekrar görüşmek dileğiyle.

Sertaç ARTUN
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Google Analytics’te Hedef Tanımlama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + sixteen =


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uygulamayı Yükle

Seo İle İlgili Haberleri Anında Takip Edin!

For Article Submission & Dofollow Backlink

Click For Buy backlink